• Europska komisija objavila je novi radni dokument za Mehanizam za pravednu tranziciju („Just Transition Mechanism“) koji je dio Europskog zelenog plana. U objavljenom dokumentu nalazi se: 1. smjernice za izradu programa, 2. navode se glavni problemi, 3. proces tranzicije i izazovi, 4. vrste operacija koje se mogu financirati te 5. na koji način dionici mogu sudjelovati.

Mehanizam za pravednu tranziciju namijenjen je ublažavanju socijalnih i gospodarskih posljedica tranzicije prvenstveno za regije, industrije i radnike kojima će ta tranzicija biti najteža.

Osigurano je preko 65 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. Mehanizam će se provoditi u okviru tri stupa:

  1. Novi fond za pravednu tranziciju
  2. Poseban program za pravednu tranziciju u okviru programa InvestEU
  3. Novi instrument za kreditiranje u javnom sektoru

Potporu mogu iskoristiti sve države članice, a najviše će se izdvojiti za regije s višim emisijama ugljika te za regije u kojima velik dio stanovništva radi u industriji fosilnih goriva. Države članice moraju izraditi teritorijalne planove za pravednu tranziciju za razdoblje do 2030. kako bi ostvarile pristup potpori. Od Mehanizma za pravednu tranziciju imat će koristi svi – građani, poduzeća i sektori s visokim razinama emisija ugljika te države članice i regije koje su ovisne o fosilnim gorivima i industrijama s visokim emisijama ugljika.

  • Građanima će se omogućiti prekvalifikacije, olakšat će im se zapošljavanje u novim sektorima te će im se omogućiti lakši pristup čistoj i sigurnoj energiji.
  • Poduzećima s visokim razinama ugljika bit će omogućena tranzicija na tehnologiju s niskom razinom ugljika. Nadalje, omogućit će im se lakši pristup financijskoj potpori te zajmovima, kao i ulaganjima u inovacijske aktivnosti te u osnivanje novih malih i srednjih poduzeća.
  • Države članice koje su ovisne o fosilnim gorivima dobit će, između ostalog, mogućnost tranzicije na proizvodnju s niskim emisijama ugljika, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, ulaganja u održivi javni prijevoz te ulaganja u obnovljive izvore energije.