Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, a u iduće četiri godine (do 2026.), 30 tisuća osoba.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje početkom travnja započinju s provedbom obrazovanja putem sustava vaučera.

 

  • Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina.

Model vaučera osigurat će konkurentnost na tržištu rada zainteresiranim osobama, koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje, trebaju dodatno obrazovanje kako bi zadržale postojeći posao ili razmišljaju o promjeni karijere.

Putem vaučera će se financirati kraći formalni programi obrazovanja sukladno konceptu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, čime se osigurava relevantnost za potrebe tržišta rada. Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja. Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac ako je korisnik u radnom odnosu.

  • Trajanje programa – Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najdulje do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi.

 

  • Procedura – Odobreni vaučer moći će se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja i koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Takvih je ustanova više od 600 i pružaju oko 11 tisuća programa. Da bi se program neke ustanove našao na popisu s kojega će ga korisnik vaučera moći odabrati, postoji procedura. Naime, zainteresirane ustanove moraju prethodno svoj program predložiti HZZ-u i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, pa ako ga oni verificiraju i ocijene prikladnim, može na popis.

 

  • Uvjeti – Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje.  Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru. Na vaučere ne mogu računati osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, sustavu visokog obrazovanja i znanosti te umirovljenici.

 

  • Način podnošenja Zahtjeva – Zainteresirana osoba zahtjev će podnosit putem aplikativnog rješenja dostupnog na mrežnoj stranici Zavoda, a zatreba li podršku kod odabira vještine koju želi steći ili dodatno unaprijediti, postoji mogućnost i da se individualno savjetuje sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Hrvatski zavod za zapošljavanje će zainteresiranim korisnicima pružati tehničku i stručnu podršku, kao i usluge profesionalnog savjetovanja.

 

Više informacija na POVEZNICI